טיפול טבעי בקוליטיס כיבית
קוליטיס כיבית (Ulcerative colitis) היא מחלה כרונית דלקתית במערכת העיכול המאופיינת בהתקפים חריפים ובהפוגה לסירוגין ומתבטאת בכל המעי הגס או בחלקים ממנו.
ברוב המקרים יש מעורבות של פי הטבעת. לעיתים מופיע פצע בחלק הסופי של המעי הדק. מיקום הדלקת בקוליטיס מוגבלת בעיקר לרירית של המעי הגס. הדלקת מתרחשת על פני השטח של הרירית ואינה מערבת שכבות עמוקות יותר של דופן המעי.
טרם נמצאו הגורמים המדויקים שאחראיים להתפרצות קוליטיס, עם זאת, ידוע היום שלמרכיבים פסיכוסומטיים כמו מתח או טראומה הם טריגרים משמעומיים. סיבות אפשריות נוספות כוללות: חסרים תזונתיים, גנטיקה, זיהומים חיידקיים או טפיליים, אלרגיות למזון, אנטיביוטיקה ו- NSAIDS (תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות).
הגורמים
לקוליטיס כיבית
קוליטיס מתנהגת ב"בגלים" - החל מהתקפים קשים ועד למצבי הפוגה מלאה.
הסימפטומים תלויים במיקום הדלקת בתוך המעי הגס.
פרוקטיטיס: (דלקת הממוקדת רק בפי הטבעת), מתבטאת יותר בדימום ובטנסמוס (צורך מתמיד ללכת לשירותים אך ללא יציאה), ופחות בשלשול.
פנקוליטיס: סוג של קוליטיס כיבית שמתחיל כפרוקטיטיס אך הדלקת לאט לאט מתפשטת לאורך כל המעי הגס עם סימפטומטים של שלשולים, כאבי בטן, חום, ירידה במשקל ואנמיה. לרוב זה מתחיל בפי שמתפשטת עמוק יותר במעי הגס.
מבחינת עצמת המחלה, בכ- 50% מהמקרים מדובר במחלה קלה יחסית, אך כ- 15% חולים די קשה.
במקרים של סיבוכים וחוסר תגובה לטיפול התרופתי, נאלצים החולים לעבור ניתוחי מעי גס. מקרים אילו קורים בדרך כלל בשנים הראשונות של המחלה. מחקרים מראים, כי לאחר 10 שנים עם המחלה, הסיכון לניתוח פוחת באופן משמעותי. במקרים מסוימים הופעת המחלה תהיה מהירה ואקוטית. לפעמים זיהום חיידקי או טפילי במערכת העיכול (למשל, חזרה מטיול במזרח הרחוק או בדרום אמריקה) יכול לעורר התקף קוליטיס.
מהלך המחלה
הסימפטומים העיקריים של קוליטיס הם דם בצואה, שלשול (לעיתים עם ריר), כאבים והתכווצויות בבטן התחתונה. במקרים מסוימים יכול להתפתח חום ואובדן תיאבון ומשקל. במקרה של מעורבות של פי הטבעת, המטופל עלול לסבול מטנסמוס.
תסמינים נוספים כוללים: עייפות וחולשה (כתוצאה מאנמיה), טחורים, אובדן נוזלים ואלקטרוליטים, דלקות עיניים, דלקת פרקים ובעיות עור שונות.
קוליטיס יכולה לערב גם איברים ומערכות גוף מחוץ למעי:
דרכי הכבד והמרה:
1. עלייה קלה באנזימי הכבד שיכולה להגרם כתוצאה מדלקת בדרכי המרה, כבד שומני או כתופעת לוואי של טיפול תרופתי.
2. PSC - Sclerosing Cholangitis- חשוב לבדוק ולשלול את המחלה במקרה של עלייה באנזימי הכבד.
מערכת השלד והשרירים :
1. דלקת פרקים: אצל 5% -20% מהמטופלים מתפתחים כאבי מפרקים. נמצא, כי ככל שהאזור המודלק במעי הגס גדול יותר, כך גדל הסיכון לדלקת מפרקים.
2. אוסטאופורוזיס: הידלדלות מסת העצם שכיחה בקרב 30% -60% מהמטופלים. ככל שמשך הדלקת וחומרתה גדולים יותר, כך מתעצמת בריחת הסידן מהעצם. גורמים נוספים לאוסטאופרוזיס כוללים: טיפול ממושך בסטרואידים, צריכה לא מספקת של מינרלים כמו סידן, אבץ, בורון, מגנזיום ונחושת וויטנמינים כמו ויטמין D ,K ו C בתזונה.
מחלות עור:
Pyoderma gangrenosum- מופיע אצל 1% -2% מהחולים ללא קשר לשלב המחלה. Erythema nodosum- מופיע אצל 2% -4% מהמטופלים. שכיח יותר אצל נשים. יש קשר למעורבות המפרקים ולפעילות הדלקת במעי.
תופעות אחרות: כיבים בחלל הפה, דלקות עיניים, כאבי עיניים וכאבי ראש, הפרשת דמעות עודפות, ראייה מטושטשת ורגישות לאור (פוטופוביה), דלקות בדרכי השתן.
סיבוך חמור נוסף של קוליטיס כולל את המגה קולון- מחלה של המעי הגס אשר מתבטאת במעי מוגדל באופן כרוני אשר גורם לעצירות עד כדי אובדן מוחלט של תנועת מעיים. מצב זה יכול לגרום למוות ולכן נדרש טיפול מיידי.
סרטן המעי הגס- זהו הסיבוך המסוכן ביותר של קוליטיס כיבית. דלקת ממושכת באזורים גדולים במעי הגס מגדילה את הסיכון להתפתחות גידול. ככל שמשך המחלה הפעילה ממושך יותר, ואזור המעי המעורב במחלה הוא נרחב יותר, כך עולה גם הסיכון לסרטן המעי הגס. עם זאת, מכיוון שרוב החולים עוברים מעקב רפואי כולל גילוי מוקדם של קולונוסקופיה, ניתן לאבחן את המחלה בשלבים המוקדמים ביותר (שינויים טרום סרטניים).
סימפטומים של
קוליטיס כיבית
טיפול קונבנציונאלי
הטיפול התרופתי שניתן בשלב ההתחלתי כולל תרופות ממשפחת האמינוסליצילאטים - כגון Pentasa, Rafassal, Asacol. במקרים חמורים יותר, ניתנים סטרואידים כמו פרדניזון או תרופות מדכאות חיסון כמו Imuran, או Methotrexate. במקרים בהם יש פצעים מזוהמים, ניתנת אנטיביוטיקה. בנוסף, ישנן תרופות חדשות יותר כמו רמיקייד או יומירה שעובדות על עיכוב TNF - חלבון המופרש באזורים המודלקים ומגביר את הנזק לרקמות.
בהתלקחויות קשות המצריכות אשפוז, לעיתים מבצעים צום והזנה תוך ורידית. במידה והמחלה נמשכת, מחמירה ואינה מגיבה לטיפול תרופתי, מבצעים ניתוח להסרת החלק המודלק של המעי וניקוז מורסות (פצעים).
טיפול טבעי בקוליטיס כיבית בקליניקה
מטרת הטיפול הטבעי בקליניקה היא לעזור למתמודדים עם קוליטיס להקל על התסמינים, למנוע התקפים וסיבוכים, לחזק את מערכת העיכול והחיסון ולהשרות בגוף תנאים שיאפשרו הפוגה ממושכת. ישנם מחקרים קליניים רבים המוכחים כל פעם מחדש את החשיבות של הטיפול התזונתי והטיפול הצמחי בדלקות מעיים.
כיום ידוע, שמזונות מסוימים יכולים להחמיר ואף לגרום לקוליטיס, ומצד שני מזונות אחרים יכולים לעזור ולטפל בו. חלק ניכר מהטיפול מבוסס על הרכבת תפריט מאוזן המורכב ממזונות פונקציונליים (בעלי פעילות רפואית), כמו למשל מאכלים שעשירים בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, פירות וירקות כמקור לנוגדי חמצון ומזונות פרביוטיים שעשויים לתרום להפחתת הדלקת והנזק החמצוני שנגרם עקב המחלה.
במקרים מסויימים יש צורך בביצוע דיאטת אילומינציה כדי לזהות אילו מזונות בתפריט גורמים לגירוי יתר של מערכת החיסון, משום שהם עלולים לגרום להחרפת המחלה.
מעבר לזאת, ישנה חשיבות רבה לדבוק בהרגלי אכילה הכוללים אכילת ארוחות קטנות במרווחים קטנים, לעיסה ממושכת של האוכל והימנעות מארוחות כבדות.
התזונה מותאמת באופן אינדיוידואלי לכל מטופל בהתאם למצבו הבריאותי, לרגישויות שלו ולאורח חייו, תוך הקפדה על מזונות עשירים ומגוונים שיספקו את כל רכיבי המזון החיוניים וימלאו חוסרים תזונתיים.
כחלק מהטיפול התזונתי, ינתנו גם המלצות על תוספי תזונה איכותיים שמתאימים למצב הבריאותי של המטופל.
חשוב לציין שלהיבט הנפשי השפעה בלתי ניתנת לביטול על בריאותינו. במהלך התהליך הטיפולי מקבל/ת המטופל/ת גם תמיכה נפשית ומנטאלית וכלים להפחתת לחצים.