top of page
חיפוש

תרופות נוגדות דכאון וחרדה והשפעתן על הבטן

תרופות נוגדות דכאון וחרדה ממשפחת ה- SSRI - Selective Serotonin Reuptake Inhibitors ניתנות בדרך כלל לטיפול במצבי חרדה ודכאון, אך רבים לא יודעים שתרופות אלו עלולות להזיק למעיים שלנו. לתרופות נוגדות דכאון וחרדה השפעה נרחבת על מערכת העיכול.

אם אתם נוטלים תרופות לטיפול בחרדה או דכאון וחווים תופעות לוואי וסמינים לא נעימים, תדעו שאתם לא לבד. במאמר הזה אחשוף בפניכם את הקשר בין תרופות נוגדות דכאון וחרדה לבעיות מעיים ואספר לכם על חלופות טבעיות ובריאות יותר.


מהן תרופות ממשפחת SSRI?

תרופות SSRI הן קבוצה של תרופות נוגדות חרדה ואנטי-דיכאוניות שפועלות על ידי עיכוב ספיגה מחדש של סרוטונין בסינפסות העצביות במוח.

סרוטונין הוא מוליך עצבי (נוירוטרנסמיטר) האחראי על ויסות מצבי הרוח, ההתנהגות והרגשות. הסרטונין המכונה לעיתים קרובות "הורמון האושר" מסונטז בעיקר במערכת העיכול. רמות נמוכות של סרוטונין קשורות להפרעות דיכאון וחרדה. על ידי עיכוב ספיגת הסרוטונין בחזרה לתאי המוח, תרופות SSRI גורמות לעלייה ברמות הסרוטונין בסינפסות ובכך משפרות את מצב הרוח ומפחיתות תסמיני דכאון וחרדה.

דוגמאות לתרופות SSRI:

  • פרוזאק (פלואוקסטין)

  • ציפרלקס (אסציטלופרם)

  • לקספרו (אסציטלופרם)

  • סרופלם (פלובוקסמין)

  • ציטלופרם (ציטלופרם)

הן ניתנות על ידי רופא פסיכיאטרי ומשמשות לטיפול בדיכאון, הפרעות חרדה, OCD ומצבים נפשיים נוספים.


השפעת תרופות SSRI על בריאות המעיים

אני רוצה לספר לכם על תרופות נוגדות דכאון וחרדה והשפעתן על הבטן. תרופות SSRI גורמות לעלייה ברמות הסרוטונין במוח, אך כאמור, סרוטונין מצוי גם במערכת העיכול ומשפיע על תפקוד המעיים. כ-90% מסרוטונין הגוף מיוצר במעיים, ויש לו תפקיד חשוב בוויסות תנועתיות המעיים. עיכוב ספיגת הסרוטונין על ידי תרופות SSRI עלול לגרום לחוסר איזון במערכת העיכול ולתופעות לוואי שמשבשות את תנועתיות המעיים ועלולות לגרום לעצירות או שלשולים.

מחקרים הראו כי 20-60% מהמטופלים ב-SSRI סובלים מתופעות לוואי גסטרו-אינטסטינליות כגון בחילות, הקאות, כאבי בטן, תפקוד לקוי של המעי הגס וחוסר נוחות כללי במערכת העיכול. תופעות אלו עלולות להוביל לאי-נוחות משמעותית, פגיעה באיכות החיים ואף להפסקת הטיפול התרופתי.


ישנן שלוש דרכים עיקריות שבהן תרופות SSRI עלולות לשבש את מערכת העיכול:

1.פגיעה בתנועתיות המעיים - סרוטונין מעורב בוויסות תנועות המעיים. עיכוב ספיגת הסרוטונין על ידי SSRI עלול לגרום לשינויים בתדירות ובקצב תנועות המעיים, מה שיוביל לעצירות או שלשולים.

2. חסימת תחושת כאב במעיים - סרוטונין מעורב גם בהעברת אותות כאב מהמעיים למוח. חסימת קולטני הסרוטונין על ידי SSRI עלולה לפגוע ביכולת לחוש כאבים במעיים ולאבחן בעיות רפואיות. מצב זה עלול להוביל להתעלמות מתסמינים וסימני אזהרה חשובים.

3. פגיעה בהרכב ובתפקוד המיקרוביום (חיידקי המעיים) - תרופות ממשפחת ה SSRI מעכבות את הפרשת חומת הקיבה, מה שעולול לשנות את הרכב המיקרוביום ולאפשר צמיחת יתר של חיידקים מזיקים. כמו כן, תרופות אלו גורמות לשינויים במצב רוח, מה שגם עלול להשפיע על הרכב המיקרוביום. מספר מחקרים מצאו שתרופות אלו משפיעות ישירות על החיידקים במעיים על ידי שינוי יכולת ההצמדות שלהם לדופן המעי.


השפעת תרופות ה SSRI על מצבי עיכול שונים

תסמונת המעי הרגיש (IBS)

תסמונת המעי הרגיש היא הפרעה גסטרו-אינטסטינלית נפוצה, המאופיינת בכאבי בטן, נפיחות, גזים, שינויים ביצאות (שלשולים או עצירויות) ותסמינים נוספים. ישנן עדויות רבות שתרופות ממשפחת ה SSRI יכולות להחמיר תסמינים של IBS, במספר מנגנונים:

  • שיבוש תנועתיות המעיים - כפי שהוסבר, SSRI יכולות לגרום לשינויים בתדירות ובקצב תנועות המעיים. אצל אנשים עם מעי רגיש זה עלול להחמיר עצירויות או שלשולים.

  • מיסוך תחושת הכאב - תרופות SSRI מפחיתות את היכולת לחוש כאבים במעיים, מה שעלול למסך כאבי בטן אופייניים ל-IBS.

  • השפעה על המיקרוביום - שינוי הרכב המיקרוביום ע"י SSRI עלול לגרום להחמרה בתסמיני מעי רגיש.

  • החמרת חרדה - חרדה היא תופעה שכיחה שמתלווה לתסמונת המעי הרגיש. תרופות ממשפחת ה-SSRI יכולות לעיתים להחמיר אותה.

  • הגברת רגישות המעיים- עלייה ברמות הסרוטונין ע"י SSRI עלולה להגביר רגישות יתר של המעיים בתסמונת המעי הרגיש.


מחלות מעי דלקתיות -קרוהן וקוליטיס כיבית

חרדה ודכאון אלו תופעות נפוצות אצל מטופלים המתמודדים עם מחלות מעי דלקתיות, ולכן תרופות אלו ניתנות בצורה נרחבת במצבים אלו, אך יש לכך הלשכות בריאותיות משמעותיות.

תרופות SSRI יכולות להשפיע על מחלות מעי דלקתיות כמו מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית, בדרכים הבאות:

מחלת קרוהן:

  • החמרת שלשולים - תרופות ממשפחת ה- SSRI יכולות לגרום לשינויים בתנועתיות המעיים ולהחמיר שלשולים, שגם ככה מהוה תסמין שכיח בקרוהן.

  • החמרת הדלקת - תרופות SSRI בעלות יכולת לווסת את התגובה הדלקתית. הפסקה פתאומית של SSRI עלולה לגרום להתלקחות של מחלת קרוהן.

  • אינטראקציות עם תרופות - קיימת אינטראקציה (תגובה לא רוצויה) בין תרופות SSRI לתרופות הניתנות לטיפול בקרוהן כמו קורטיקוסטרואידים ותרופות מדכאות חיסון.

  • הפרשת מינרלים מוגברת מהגוף- סרטונין מגביר הפרשת מינרלים ואלקטרוליטים לתוך מערכת העיכול, מה שעלול להעלות את תכולת הנוזלים בצואה ולעודד שלשולים או יציאות רכות ומרובות.


כיצד נטורופתיה יכולה לעזור?

ישנן דרכים טבעיות שיכולות לסייע במקרים מסוימים לאנשים הסובלים מהפרעות נפשיות.

  • תזונה - דיאטה עתירת סיבים תזונתיים, אומגה 3, פרוביוטיקה ומזונות מועילים אחרים יכולים לתמוך בבריאות הנפש והמעיים.

  • צמחי מרפא - צמחים כמו זעפרן, קמומיל, ג'ינסנג, אשווגנדה ורודיולה הם בעלי יכולת הרגעה והשפעה חיובית על מצב רוח.

  • ויטמינים ומינרלים - ויטמין D, מגנזיום,5HTP, SAME, אומגה 3 ועוד יכולים לתמוך בתפקוד המוחי, להרגיע ולשפר את המצב רוח ורמות האנרגיה.

  • פעילות גופנית - פעילות גופנית מסיחה את הדעת, מורידה רמות של הורמוני לחץ שעלולים לעודד דכאון וחרדה ומעודדת שחרור אנדורפינים- הורמונים שמשפרים את המצב רוח ותורמים לתחושת אושר ורוגע.

  • יוגה ומדיטציה - טכניקות הרפייה והרגעה מסייעות בהרגעת הגוף והנפש, משפרות את המצב רוח ומחזקות את מערכת העצבים.

  • טיפול פסיכולוגי - כמו CBT, NLP או כל טיפול רגשי התנהגותי אחר יכול לסייע להתמודד עם מצבים נפשיים מורכבים כמו חרדה ודכאון.

  • שינוי אורח חיים - אורח חיים הוא קריטי במצבי חרדה ודכאון. שיפור שיגרת שינה, הפחתת לחצים, איזון חיי עבודה ופנאי לרוב ישפרו את המצב הנפשי של האדם, וימנעו את הצורך בטיפול תרופתי.


לסיכום

תרופות ממשפחת ה SSRI ניתנות בצורה נרחבת לטיפול בתסמינים של דכאון, חרדה, הפרעות במצב רוח ותסמינים נפשיים אחרים. בשל טבעם של תרופות אלו להשפיע על מערכת העיכול ועל חיידקי המעיים, לאלו הסובלים מהפרעות עיכול רצוי לחפש פתרונות טבעיים שיטיבו עם הבטן שלהם.

למרבה המזל בעולם צמחי המרפא ותוספי התזונה ישנן המון אפשרויות טבעיות שיכולות לסייע לתסמיני חרדה ודכאון ולהעלות את רמות המצב רוח. אפשרויות אלו יכולות לסייע למטופלים רבים שמתמודדים עם בעיות עיכול להקל על מצבם הנפשי מבלי לפגוע בתפקוד מערכת העיכול שלהם, להחמיר את התסמינים ולהוריד עוד יותר את איכות חייהם.

חשוב לזכור- אין להפסיק נטילה של תרופות SSRI מבלי להוועץ עם הרופא!




השפעת תרופות על מערכת העיכול
SSRI







댓글


bottom of page