צום היא דרך נפלאה לנקות רעלים מהגוף.
כאשר הגוף מנקה רעלים, אנחנו יכולים להתחבר לתודעה שלנו בקלות יותר. זו הסיבה שמסורות רוחניות רבות משתמשות בצום כדי להגביר את הצמיחה והפתיחות הרוחנית.
מה קורה בגוף בזמן צום?
במצב של צום מאגרי הגלוקוז של הגוף צונחים וזה גורם לגוף להפעיל תהליך שנקרא גלוקונאוגנזיס- תהליך יצירת הגלוקוז. הדרך שבה הגוף עונה על הדרישה לגלוקוז היא על ידי שריפת שומנים וחומצת אמינו (אבני הבניין של החלבונים). תהליך זה מסייע להורדת אחוזי השומן בגוף, לירידה בלחץ הדם ולשיפור קצב הלב.
ישנם סוגי צום שונים:
1. צום לסירוגין שמוגבל בזמן- צום קצר טווח לסירוגין היא דרך ייעילה לאזן את השעון הביולוגי של הגוף. זה הסוג הנפוץ ביותר של הצום שבמהלכו לא אוכלים 2/3 מהיממה ( 16 שעות). הצום הזה מאד נחקר ונמצא יעיל מאד לתהליך ניקוי רעלים של הגוף, לאיזון שומנים וסוכר בדם.
2. הגבלת קלוריות לסרוגין- בצום הזה יש הגבלה של הצריכה הקלורית היומית בעיקר על ידי המנעות מפחממות. ניתן לעשות אותו מספר שבועות ברצף, או יום-יומיים בשבוע בלבד. צום זה מעולה לירידה במשקל ולאיזון החיידקים הטובים במערכת העיכול.
3. צום של 24 שעות מספר פעמים בחודש.
4. צום מיצים, שבמהלכו שותים מיצי ירקות בלבד.
5. צומות דתיים ותרבותיים, כדוגמת צום יום כיפור.
חלק מיתרונות הצום עבור הנפש, הגוף ובפרט מערכת העיכול:
1. איברי מערכת העיכול דורשים השקעה מאד גבוהה של אנרגיה, וזקוקים למנוחה.
2. מתן מנוחה למערכת העיכול, משחררת אנרגיה שמושקעת לטובת תהליכי החלמה ואיזון של הגוף.
3. האנרגיה שנוצרת בזמן המנוחה של מערכת העיכול מסייעת לגוף לפנות רעלים ולחזק את מערכת החיסון.
4. היכולת לצום, נותנת לנו אפשרות לשלוט על תהליכים המתרחשים בגוף, לחזק את התודעה שלנו ולהיות שותפים פעילים לתהליכי שיקום והחלמה.
5. הצום מסייע "לעשות סדר בראש", תורם לצלילות מחשבתית, מפקס ומרגיע את הנפש.
6. בזמן צום הגוף מרגיש קליל והעור מתנקה ומקבל ברק.
הכנה נכונה לקראת צום יום כיפור:
לפני תחילת הצום, חשוב לקחת בחשבון את המצב הבריאותי, החיוניות, הרגלי תזונה, חוסרים תזונתיים אם יש וכמובן את מצב מערכת העיכול. במידה ויש בעיה בריאותית כרונית כמו קרוהן, קוליטיס בכיבית או בעיה בריאותית כרונית אחרת, חשוב להתייעץ עם נטורופת מוסמך, על מנת לקבל ההכוונה המדוייקת, איך יהיה הכי נכון להתכונן לצום וכלים שיסייעו לעבור אותו בשלום. חשוב להדגיש, שיש להזהר במידה ומדובר בהתקף דלקתי אקוטי (קרוהן, קוליטיס כיבית או דיברטיקוליטיס).
הצעד הראשון והפשוט ביותר, הוא להתחיל להפחית בהדרגה מזונות שמכבידים על מערכות הגוף, כמה ימים לפני הצום. התחילו להפחית מזון מהיר, מוצרי חיטה וגלוטן, סוכרים, שתיה מתוקה, קפאין, מוצרי חלב, אלכוהול, מוצרים מעובדים ומהונדסים מהחי וכן מהצומח. ממליצה במשך מספר ימים בכל יום להוריד סוג אחד מכל אילו, עד להמנעות מוחלטת של כולם. זה כבר כמעט צום!
יומיים לפני הצום לאכול ארוחות מרובות וקטנות המשלבות מזון חם ומבושל.
מזונות מומלצים: ציר עצמות, מרק ירקות טחון, תבשילים מאורז בסמטי או קינואה, ירקות כתומים מאודים, פשטידות, שיקיים, סלטים (בהתאם לסבילות).
שומנים בריאים: שמן קוקוס, טחינה, אבוקדו, ממרחי אגוזים.
פירות- רצוי לאכול במהלך היום, אך לא לשלב בארוחה המפסקת, למניעת נפיחות.
להמנע מתבלינים חריפים/מלוחים שעלולים לעורר צמא ואי נוחות במערכת העיכול לאחר הארוחה.
חליטה המורכבת מצמחים ועשבי תיבול תומכי עיכול: זרעי כוסברה, תימין, הל ושומר. אופן הכנה: להוסיף כפית מכל אחד ולחלוט בחצי ליטר של מים רותחים (אם יש טוחן תבלינים אז עוד יותר טוב- לטחון את כולם יחד ולערבב בכוס מים חמים) את החליטה יש לשתות במהלך היום, סמוך לתחילת הצום.
יציאה מצום:
בסיום של הצום ויום למחרת חשוב לא לחזור באופן מיידי לתזונה הרגילה, אלא להתחיל מארוחה קטנה, מבושלת וקלה לעיכול, כמו למשל מרק ירקות, דייסה או תבשיל אורז. לאחר מכן יום יומיים של תזונה קלה שלא מעמיסה על מערכת העיכול, לפני שחוזרים לדיאטה הרגילה. אכילת ארוחה כבדה מיד אחרי הצום מכניסה את המערכת לסטרס, מה שבעצם נוגד את מטרת הצום.
צום קל ונעים וגמר חתימה טובה!
コメント