top of page
חיפוש

חוסר איזון של אלקטרוליטים בקרוהן וקוליטיס כיבית

חוסר איזון באלקטרוליטים הוא מצב נפוץ מאד בקרב מתמודדי קרוהן וקוליטיס כיבית, וכן הפרעות עיכול אחרות המלוות בשלשולים כרוניים. חוסר איזון באלקטרוליטים עלול להוביל למגוון של תסמינים לא נעימים ומאד מתסכלים, כמו סחרחורת, התכווצויות שרירים, עייפות וחרדה.

במאמר הזה, אני רוצה לשתף אתכם מה הם אלקטרוליטים, מהם הגורמים והתסמינים הנפוצים של מחסור באלקטרוליטים, בדגש על מחלות מעי דלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית, ואיך ניתן להשלים את המחסור הזה באופן טבעי.


אלקטרוליטים ותפקידם בגוף

אלקטרוליטים הם כימיקלים שאנו מקבלים מהמזון והנוזלים שאנו צורכים. אלו הם חומרים חשובים מאד למגוון תפקודים חיוניים בגוף שלנו, כולל תפקוד המוח, מערכת העצבים ופעילות תקינה של השרירים.

אשלגן: שמירה על לחץ דם יציב, שיווי משקל, מסייע לאיתות עצבי, ויסות פעילות של הלב, תפקוד תקין של השרירים.

נתרן: שמירה על מאזן הנוזלים בגוף, אחראי על התכווצויות שרירים ואיתות עצבי.

מגנזיום: חשוב להתכווצות ותנועת שרירים, תמיכה בקצב הלב, פעילות מערכת העצבים, בנייה וחיזוק של העצמות, הפחתת חרדה, עיכול תקין, ושמירה על מאזן החלבונים-נוזלים בגוף.

סידן: מסייע להתכווצות ותמועת השרירים, איתות עצבי, קרישת דם, חלוקת תאים, שמירה על בריאות העצמות והשיניים.

כלוריד: שומר על מאזן נוזלים תקין בגוף, מאזן את חומציות הדם (PH) , מסייע ביצור חומצת קיבה.

ביקרבונט: מסייע בויסות תפקוד הלב ומאזן את ה PH (חומציות) של הדם.


מהם הגורמים האפשריים לחוסר איזון של אלקטרוליטים בגוף?

הזעה מרובה, פעילות גופנית, תרופות (כולל אנטיביוטיקה, תרופות משתנות ותרופות כימותרפיות), שלשולים מרובים, תזונה לקויה, חוסר איזון הורמונלי, מחלות כרוניות (סוכרת, אי ספיקת לב, שחמת, סרטן, מחלות של הכליות), דיאטות מסויימות (כמו למשל דיאטה קטוגנית, שבה הגוף מפריש המון נוזלים ועלול לגרום להוצאת אלקטרולים מוגברת).

במחלות מעי דלקתיות, קרוהן וקוליטיס כיבית, וכן בהפרעות עיכול אחרות שגורמות לשלשולים מרובים, קיים סיכוי מוגבר לאבדן אלקטרוליטים. למעשה, מחסור באלקטרוליטים היא אחת הסיבות העיקריות לכך שמתמודדי קרוהן וקוליטיס כיבית סובלים רבות מעייפות כרונית, הפרעות שינה, התכווצויות שרירים וחרדות.


מהם הסימנים לחוסר איזון של אלקטרוליטים בגוף?

דפיקות לב מהירות

עלייה ברמות האשלגן (היפרקלמיה) מפריעה למעבר אותות תקינים בין העצבים לשרירים, מה שגורם להאצת קצב הלב, לדפיקות לב מוגברות, וכן לעקצוצים וחוסר תחושה.

גם רמות גבוהות של סידן עלולות לגרום לשינויים בקצב הלב.


הפרעות שינה

הפרעות שינה מאד נפוצות בקרב המתמודדים עם קוליטיס כיבית וקרוהן. כאשר רמות המגנזיום והאשלגן יורדות, אנו עלולים להרגיש עייפים, אך מצד שני, המצב הזה גורם גם לקשיי הרדמות, דופק לב מהיר, הזעות לילה, כאבים והתכווצויות שרירים- תסמינים שבהחלט לא תורמים לשיפור איכות השינה שלנו.


חרדה

חוסר איזון באלקטרוליטים עלול להוביל לקצב לב מהיר ולהפרעות נפשיות. רמות נמוכות של מגנזיום עשויות מורידות את תחושת הרוגע ומגבירות חרדות. אם אתם מתמודדים עם קרוהן או קוליטיס כיבית וסובלים גם מחרדה, ייתכן ומדובר בחוסר איזון של אלקטרוליטים שגורם לזה.


התכווצויות שרירים

התכווצויות שרירים זאת תלונה שאני שומעת הרבה מאד ממטופליי שמתמודדים עם קוליטיס כיבית וקרוהן. כשאנחנו מיובשים רמות האשלגן, המגנזיום, הסידן ושאר האלקטרוליטים שלנו יורדות במהירות. צניחה פתאומית כזאת עלולה להוביל להתכווצויות שרירים, חולשה וכאבים.


הפרעות עיכול

כאשר יש מחסור באלקטרוליטים, השרירים בתוך מערכת העיכול לא מתכווצים כראוי, וזה יכול להוביל לשלשולים, עצירויות, התכווצויות וכאבי בטן, תסמינים שרבים ממתמודדי קרוהן וקוליטיס כיבית סובלים מהם, אך לא תמיד מקשרים אותם לחוסר איזון של אלקטרוליטים. רמות נמוכות של נתרן למשל, עלולת להוביל לבחילות והקאות.


עייפות כרונית

עייפות כרונית היא בין התסמינים הבולטים ביותר אצל מתמודדי קרוהן וקוליטיס כיבית.

עייפות כרונית מתרחשת כאשר רמות המגנזיום והאשלגן צונחות. רמות נמוכות של אשלגן עלולות להשפיע על הגוף בכך שהוא מתחיל לאגור גליקוגן, שהוא מקור האנרגיה של השרירים. כתוצאה מכך זה עלול להוביל לחושלשת שרירים ולעייפות כללית.


תסמינים נוספים של מתמודדי קרוהן וקוליטיס כיבית שעלולים להיות קשורים לחוסר איזון באלקטרוליטים:

סחרחורת

לרוב מתרחשים בשל רמות נתרן שעולות בצורה דרסטית, מצב זה קרוי היפרנתרמיה. במקרים חמורים מצב של עודף נתרן עלולים להוביל גם להתעלפויות ולתרדמת.


עצבנות

חוסר איזון באלקטרוליטים פוגע לנו במצב רוח וברווחה הנפשית שלנו ויכול להוביל לסחרחורת וחולשה שמגבירות עצבנות.


בלבול

חוסר איזון באלקטרוליטים עלול להשפיע על הבריאות הנפשית שלנו ועל המצב המנטלי שבו אנו נמצאים. זה עלול לגרום לבלבול, קשיי ריכוז וירידה במצב רוח. רמות סידן גבוהות עלולות להוביל לבלבול נפשי, תנודות במצב רוח והזיות.


לחץ דם נמוך

חוסר איזון של מגנזיום בגוף קשור לשינויים בלחץ הדם. מגנזיום גבוה (היפרמגנזמיה) עלול לגרום ללחץ דם נמוך, ומצד שני רמות נמוכות של מגנזיום בגוף עלולות להוביל ללחץ דם גבוה.


כאבי ראש

כאבי ראש ומיגרנות עלולים להיות סימן לחוסר איזון של אלקטרוליטים, לרוב כתוצאה מהתייבשות. ספציפית מיגרנות, קשורות לעיתים קרובות לרמות נמוכות של מגנזיום.


צמא ויובש בפה

חוסר איזון של אלקטרוליטים בגוף מתרחש לרוב כתוצאה מהתייבשות, ולכן צמא זהו אחד התסמינים הבולטים למחסור באלקטרוליטים.


חשוב לציין, שחשוב לפנות בדחיפות לטיפול רפואי , במידה וחווים אחד מהתסמינים הללו: חולשת שרירים מוגברת, כאבים בחזה, בלבול או שינוי פתאומי בהתנהגות, דופק מהיר או לא סדיר.


כאשר האלקטרוליטים מתמוססים בנוזלי הגוף, הם מאפשרים להוליך חשמל ולשלוח אותות חשמליים בכל הגוף כדי לתמוך בתפקוד תקין של כל המערכות. הם מסייעים בוויסות פעימות הלב, כיווץ ותנועה של השרירים.

שמירה על רמה תקינה של האלקטרוליטים בגוף היא חיונית כחלק מטיפול טבעי בקרוהן וקוליטיס כיבית ולבריאות שלנו בכלל!

החדשות הטובות הן, שניתן לאזן את האלקטרוליטים בקלות באמצעות מגוון אסטרטגיות פשוטות וטבעיות.


כיצד לשמור על רמות מאוזנות של אלקטרוליטים בגוף?

כדי לשפר את מצב האלקטרוליטים בגוף ולמנוע חוסר איזון שלהם, חשוב לזהות את שורש הבעיה. במקרים רבים תזונה לקויה, עשירה במזון מעובד ודלה במזונות מלאים עתירי רכיבים תזונתיים, היא הסיבה העיקרית לחוסר איזון זה. במקרים רבים שינויים פשוטים בתזונה יכולים לתקן חוסר איזון קל באלקטרוליטים ולשפר את ההרגשה הכללית.


שתיית מים ברמה מאוזנת

חשוב לשמור על שתיית מים מרובה אך לא יתר על המידה, משום שיותר מדי מים יכולים ליצור מצב שבו הכליות לא מצליחות לשחרר את כמות הנוזלים העודפת וזה מדלל את מאגר האלקטרולים בגוף (מצב שיותר שכיח בקרב ספורטאי סיבולת). לרוב 10 כוסות מים ביום היא כמות סטנדרטית שמומלצת, אך זו המלצה כללית בלבד ולא המקרה עבור כולם. כמות המים שיש לצרוך במהלך היום למעשה משתנה מאדם לאדם, בהתאם למצב הפיזיולוגי האישי, כמות של פעילות גופנית שהאדם מבצע, מצב הכליות שלו, תנאי מזג האויר בהם הוא נמצא, התזונה שהוא צורך וכו.


תזונה

אכילת תזונה עשירה במזון מעובד ודלה במזון מלא עלולה להוביל להתייבשות. רוב המזונות המעובדים דלים במים ואף עשויים להתברר כמייבשים. מצד שני, פירות, ירקות, ומזונות צמחיים מלאים אחרים מעניקים לחות והידרציה נפלאה לגוף.

תתחילו מזה, שתצמצמו צריכת מזון מעובד, ג'אנק פוד ואכילה בחוץ. תכינו את הארוחות שלכם ממזונות עתירי מינרלים ורכיבים תזונתיים. ירקות, עלים ירוקים ופירות הם מקורות עשירים במינרלי קורט שיכולים להפחית את הסיכון לחוסר איזון של אלקטרוליטים.


אלו מזונות עשירים באלקטרוליטים?

נתרן: ציר עצמות, מרקי ירקות, עוף או בשר, עגבניות, זיתים, מלחים טבעיים (כמו מלח ים או הימלאיה), רוטב סויה.

כלוריד: מיצי עגבניות, מרקים, חסה, זיתים, בשר, סלרי, מלחים טבעיים.

אשלגן: בוק צ'וי, קייל, אבוקדו, כרוב ניצנים, שעועית, עדשים, משמשים, שזיפים מיובשים, קישואים, דלעת חורף, ארטישוק, מנגולד, בננות.

מגנזיום: זרעי דלעת, תרד, אבוקדו, שקדים, קקאו, שוקולד מריר, בננות, אגוזי קשיו, עלי מנגולד, אדממה, קינואה.

סידן: עלים ירוקים, תרד, קייל, סרדינים, יוגורט, שומשום, שקדים, זרעי צ'יה, במיה, ברוקולי, שעועית, תאנים, סלמון, בטטה.

*כמובן שאם אתם מתמודדים אם קרוהן או קוליטיס כיבית, לא כל המזונות כאן יתאימו לכם, ויש לבדוק כל עניין לגופו.


הפחתת לחץ

מתח נפשי יכול לדלדל את רמות האלקטרוליטים בגוף. מחקר מצא שמתח נפשי ורגשי עלול לגרום לאיבוד מוגבר של נתרן ואשלגן.

כשאנחנו לחוצים, אנחנו עלולים להזיע יותר ואולי גם להקדיש פחות תשומת לב לתזונה ולצריכת הנוזלים שלנו מה שעלול לגרום לחוסר איזון אלקטרוליטים. יתר על כן, חוסר איזון באלקטרוליטים בעצמו עלול להוביל לחרדה, עצבנות, שינויים במצב הרוח ועייפות, שמזינים את מעגל הלחץ המתמשך ואת חוסר האיזון הקיים.

כדי למנוע חוסר איזון אלקטרוליטים, חשוב לשים לב לרמות הלחץ שבו אנו נמצאים ועד כמה אנחנו מסתגלים אליו. מדיטציה, יוגה, תרגילי נשימה, טכניקות הרפיה, תפילה, פעילות גופנית, צביעה, פעילויות מרוממות רוח, צחוק, בישול, בילוי בטבע או עם אנשים אהובים, ומשחק עם חיות מחמד הן דרכים נפלאות לשפר את ההסתגלות שלנו ללחץ באופן טבעי.


שימו לב לתרופות שאתם נוטלים

תרופות מסוימות, כמו למשל אנטיביוטיקה, תרופות משתנות, סטרואידים, תרופות הורמונליות ותרופות ללחץ דם עלולות להוציא מאיזון את רמות האלקטרוליטים בגוף שלנו.

אם אתה נוטלים את אחת מהתרופות הללו, חשוב שתהיו עם היד על הדופק בנוגע לרמת האלקטרוליטים בדם שלכם, במיוחד אם אתם מתמודדים עם קרוהן או קוליטיס כיבית. נסו לשוחח עם הרופא שלכם בנוגע למינון של התרופה או למצוא פתרון אחר שיאזן את רמות האלקטרוליטים שלכם.


ערכים תקינים של אלקטרוליטים בדם אצל אדם מבוגר:

· סידן: 8.7 – 10/3 מ"ג/ד"ל

· כלוריד: 96 - 106 ממול/ליטר

· אשלגן: 3.5 - 5.2 ממול/ליטר

· מגנזיום: 1.5 – 2.5 מ"ג/ד"ל

· נתרן: 134 – 144 ממול/ליטר


ואם הגעתם עד הלום, קבלו המלצה לתוסף אלקטרוליטים מצויין שאני אישית מאד אוהבת מאתר IHERB:




מקורות:

1. Electrolyte imbalance. Comprehensive Cancer Center.
2. Yu-Yahiro, YA. Electrolytes and their relationship to normal and abnormal muscle function. Orthop Nurse. PMID: 7854827
3. Fluid and electrolyte imbalance. MedlinePlus.
4. Allison, S. Fluid, electrolytes and nutrition. Clin Med (Lond). PMID: 15656483
5. Terry, J. The major electrolytes: sodium, potassium, and chloride. J Intraven Nurs. PMID: 7965369
6. Weiss-Guillet, EM, Takala, J, Jakob, SM. Diagnosis and management of electrolyte emergencies. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. PMID: 14687593
7. Winston, AP. The clinical biochemistry of anorexia nervosa. Ann Clin Biochem. PMID: 22349551
8. Hauhouot-Attoungbre, ML, Mlan, WC, Edjeme, NA, Ahibo, H, Vilasco, B, Monnet, D. Disturbances of electrolytes in severe thermal burns. Ann Biol Clin (Paris). PMID: 16061440
9. Piccoli, GB, Capobianco, M, Odetto, L, Deagostini, MC Consiglio, V, Radeschi, G. Acute renal failure, severe sodium and potassium imbalance and sudden tetraplegia. NDT Plus. PMID: 28657059
10. Addiss, F. Electrolytes – What are they? What happens if you don’t have enough? Roswell Park.
11. Electrolytes. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Bookshelf ID: NBK218740
12. Weglicki, W, Quamme, G, Tucker, K, Haigney, M, Resnick, L. Potassium, magnesium, and electrolyte imbalance and complications in disease management. Clin Exp Hypertens. PMID: 15773233
13. Riggs, JE. Neurologic manifestations of electrolyte disturbances. Neuro Clin. PMID: 11754308
14. Balci, AK, Koksai, O, Kose, A, Armagam, E, Ozdemir, F, Inal, Oner, N. General characteristics of patients with electrolyte imbalance admitted to emergency department. World J Emerg Med. PMID: 25215103
15. Kardalas, E, Paschou, SA, Anagnostis, P, Muscoqiuri, G, Siasos, G, Vryondiou, A. Hypokalemia: a clinical update. Endocr Connect. PMID: 29540487
16. Lee, JW. Fluid and electrolyte disturbances in critically ill patients. Electrolyte Blood Press. PMID: 21468200
17. Electrolyte imbalance. Chemocare.
18. Water and electrolytes. Recommended Dietary Allowances: 10th Edition. Bookshelf ID: NBK234935
19. Osmosis, Water Channels, and the Regulation of Cell Volume. Molecular Cell Biology. 4th edition. Bookshelf ID: NBK21739
20. Water: How much should you drink every day? Mayo Clinic
22. Minasian, SM, Gevorkian, ES, Daian, AV, Grigorian, GG, Grigorian, GS. Influence of mental and emotional stress on the levels of electrolytes in the saliva of senior schoolchildren. Gig Sanit. PMID: 15318614
23. Balci, AK, Koksai, O, Kose, A, Armagan, E, Ozdemir, F, Inal, T, Oner, N. General characteristics of patients with electrolyte imbalance admitted to emergency department. World J Emerg Med. PMID: 25215103
24. Shirreffs, SM, Sawka, MN. Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery. J Sports Sci. PMID: 22150427
25. Hew-Butler, T, Loi, V, Pani, A, Rosner, MH. Exercise-associated hyponatremia: 2017 update. Front Med (Lausanne). PMID: 28316971
26. Campbell-Falck, D, Thomas, T, Falck, TM, Tutuo, N, Clem, K. The intravenous use of coconut water. Am J Emerg Med. PMID: 10674546

Comments


bottom of page